تاریخچه فدراسیون تکواندو جمهوری اسلامی ایران
تعریف تکواندو :
تکواندو نام هنر ورزشی و رزمی است که از نظر فیزیکی و جسمی بهترین و موثرترین روشهای دفاع از خود را با استفاده از دستها و پاها وبدون استفاده از هرگونه سلاح به علاقمندان و هنرجویان خود می آموزد و از نظرمعنوی و روحی نیز به علاقمندان خود احترام و انضباط و بردباری و صبوری و ازدیاد حس مقاومتهای منطقی در مقابل مصائب زندگی که حاصل آن انتخاب دقیق و صحیح راه زندگی با حس اعتماد به نفس میباشد را می آموزد .
تکواندو از سه کلمه ” ت ” به معنای پریدن وضربه زدن با پا و ” کوان” به معنای دفاع کردن وخرد کردن با دست و ” دو” به معنای راه وروش تشکیل شده است. سنگ نوشته ها وآثار تاریخی موجود، قدمت وپیدایش تکواندو را به عهد باستان وجنوب شرق شبه جزیره کره می رساند . وجود تندیس دور راهب بودایی در معبد «سوکورام» در شهر کیونگ جو کره که در حال اجرای تکنیک ” کوم گانگ ماکی ” میباشد سند محکمی بروجود هنرهای رزمی در آن زمان است .
درواقع تکواندو هنر رزمی مردم کره میباشد که با تلاش وبرنامه ریزی مثال زدنی بسرعت در جهان توسعه یافته وپس از تشکیل فدراسیون جهانی درسال ۱۹۷۳ تا امروز ۲۰۳ کشور را در پنج قاره جهان به عضویت خود درآورده است وپس از برگزاری دو دوره مسابقات آزمایشی در المپیک ۱۹۸۸ در سئول و ۱۹۹۲ در بارسلون در بازیهای آسیایی المپیک ۲۰۰۰ سیدنی رسما به جمع رشته های ورزشی رسمی المپیک پیوست .
تاریخچه فدراسیون
با تلاش و پیگیری مربیان و پیشگامان ورزش تکواندو در سال ۱۹۷۶ انجمن تکواندو نیروهای مسلح رسماً فعالیت خود را آغاز کرد . از جمله اقدامات انجمن تکواندو نیروهای مسلح (قبل از انقلاب ) می توان به موارد زیر اشاره کرد : شرکت تیم تکواندو نیروی مخصوص (چتر بازان ) در دومین دوره مسابقات جهانی تکواندو در اکتبر ۱۹۷۵ و کسب اولین مدال برنز توسط حسین ربیع زاده در وزن چهارم ، شرکت تیم تکواندو نیروی مخصوص در مسابقات ملبورن استرالیا (۱۹۷۷) ، شرکت اولین تیم ملی تکواندو ایران در سومین مسابقات آسیایی تکواندو در هنگ کنگ (۱۹۷۸) و کسب مقام سومی آسیا ، شرکت تیم ملی در چهارمین دوره مسابقات جهانی تکواندو در آلمان .
در واقع رشد کمی و کیفی تکواندو در ایران در سالهای پس از انقلاب اسلامی به وقوع پیوسته است . در بین سالهای ۱۳۵۷ تا ۱۳۶۳ فعالیت تکواندو در قالب یکی از سه انجمن عضو فدراسیون ورزشهای رزمی به ریاست آقای مهر آیین شکل گرفت و در سال ۱۳۶۳ فدراسیون تکواندو با تشکیلات مستقل به ریاست آقای سید مصطفی صفوی تشکیل و شروع به کار کرد . این دوران شکل گیری فدراسیون نوپای تکواندو ایران و کمیته های مختلف آن بود که با تلاش دست اندرکاران موفقیت های زیادی در عرصه های مختلف به دست آورد . پس از آن به ترتیب آقایان محمد قمی ، مصطفی صفوی و مختار کلانتری و از سال ۱۳۷۹ آقای سید محمد پولادگر به عنوان رئیس فدراسیون تکواندو فعالیت نمودند . دهه ۱۳۷۸ تا ۱۳۸۷ را می توان به عنوان دوران اوج و سالهای اقتدار تکواندو ایران در جهان دانست کسب ارزشمند ترین مدال ورزشی جهان با۲ مدال طلا ویک نقره و ۲ برنز در بازیهای المپیک سال ۲۰۰۰ تا ۲۰۱۲،کسب عنوان قهرمانی مسابقات جام جهانی در سال ۲۰۰۰ و ۲۰۱۰ ،کسب عنوان نایب قهرمانی در هفت دوره مسابقات جام جهانی ،کسب عنوان نایب قهرمانی در شش دوره مسابقات قهرمانی جهان ، کسب عنوان قهرمانی جهان در سال ۲۰۱۱و۲۰۱۵
کسب عنوان نائب قهرمانی در شش دوره مسابقات قهرمانی آسیا، کسب عنوان قهرمانی در مسابقات قهرمانی آسیا سالهای ۲۰۰۸ و ۲۰۱۰ و۲۰۱۴ کسب عنوان نایب قهرمانی در چهار دوره بازیهای آسیایی وکسب عنوان قهرمانی در سال ۲۰۱۰و۲۰۱۴ کسب عنوان قهرمانی در چهار دوره مسابقات دانشجویان جهان و المپیک،کسب عنوان نایب قهرمانی در چهار دوره مسابقات دانشجویان جهان و المپیک ، کسب عنوان نایب قهرمانی در چهار دوره مسابقات جهانی پومسه ،کسب اولین سهمیه المپیک شرکت نخستین بانوی تکواندوکار ایرانی در مسابقات المپیک ۲۰۰۸ پکن توسط سارا خوش جمالی فکری و ۲۰۱۲ لندن توسط سوسن حاجی پور ، انتصاب ۶ نفر از مسئولین فدراسیون تکواندو جمهوری اسلامی ایران در اتحادیه تکواندوآسیا و از جمله آن انتخاب آقای سید محمد پولادگر به عنوان نایب رئیس اتحادیه تکواندو آسیا و نایب رئیس کمیته اقتصادی آسیا و رئیس اتحادیه غرب آسیا از مهمترین دستاوردهای این دهه است .
در حال حاضر تکواندو ایران به عنوان یکی از دو قدرت برتر جهان شناخته می شود و انتخاب این فدراسیون به عنوان فدراسیون نمونه کشور در سالهای ۱۳۸۲ و ۱۳۸۴ و به عنوان فدراسیون برتر در سال ۱۳۸۳و ۱۳۸۶ انتخاب گردیده است .
انتخاب فدراسیون تکواندو به عنوان فدراسیون برتر در سال ۱۳۸۵ توسط سازمان تربیت بدنی و انتخاب این فدراسیون به عنوان فدراسیون برتر از سوی کمیته ملی المپیک و سازمان تربیت بدنی در سال ۱۳۸۴، اخذ گواهینامه استاندارد ایزو (ISO 9001) توسط فدراسیون تکواندو برای اولین بار در بین فدراسیون های ورزشی ، راه اندازی مسابقات لیگ از سال ۱۳۷۳ تاکنون و با قدمتی ۱۸ ساله به عنوان تنها کشوری در جهان است که در رشته تکواندو دارای مسابقات لیگ می باشد ( در رده های مختلف سنی در دو گروه آقایان و بانوان ) فدراسیون تکواندو در بخش علمی هم فعالیت گسترده ای داشته و از جمله می توان به برگزاری دانشگاه جامع علمی کاربردی در مقطع کاردانی در دانشگاه جامع علمی کاربردی و مجوز جهت مقطع کارشناسی دانشگاه جامع علمی کاربردی اشاره نمود افتتاح مرکز جهانی تکواندو با امکانات (سالن تمرین، سالن بدنسازی ،رستوران، مهمانسرا) در تاریخ نهم اردیبهشت ماه ۸۹٫
تعمیم و گسترش تکواندو در بین باشگاهها و استانهای کشور باعث شده تا تکواندو به عنوان یکی از سه رشته برتر ورزش ایران مورد توجه علاقمندان و کارشناسان ورزش کشور قرار گیرد .