حکم تراشیدن ریش چیست؟
طبق فتوای تمام مراجع عظام تقلید، تراشیدن موهای صورت (ریش) [۱] با تیغ یا با ماشین های ته زن، به گونه ای که دیگران بگویند که در صورت او ریش نیست، بنابر احتیاط واجب جایز نیست [۲] . البته تراشیدن قسمتی از ریش هم در حکم تراشیدن هم ه ریش است [۳] . بنابراین هیچ مرجع تقلیدی تراشیدن ریش را جایز یا مکروه نمی داند، بلکه تمام مراجع اجتناب از آن را لازم می دانند.
البته تراشیدن موهای گونه و گلو و پشت گردن که به آن ریش گفته نمی شود با وسایل یاد شده، اشکال ندارد [۴] .
[۱] روییدن ریش در صورت مرد، پس از دعای آدم (ع) بود که عرض کرد: پروردگارا حسن و جمال مرا زیاد کن! که ذات حق تعالی خطاب کرد که ریش را زینت تو و فرزندانت تو، تا قیامت قرار دادم. در روایتی از رسول اسلام (ص) آمده است که ریش ها را بلند بگذارید تا شبیه یهودیان و گبران مباشید. نک: حلیه المتقین، باب پنجم، فصل چهارم و پنجم.
[۲] استفتآت حضرت امام خمینی، ج۲، (مکاسبمحرمه)،ص ۳۰، س ۷۹، ص ۳۱، س ۸۱، ص ۳۲، س ۸۴.
[۳] آیا گذاشتن ریش پروفسورى کفایت مىکند؟ همه مراجع (به جز آیات عظام تبریزی و مکارم): خیر، کفایت نمیکند و حکم تراشیدن تمام آن را دارد.امام، استفتاءات، ج ۲، مکاسب محرمه، س ۸۴؛ آیتالله وحید، منهاج الصالحین، ج ۳، م ۴۳؛ آیتالله خامنهای، اجوبه الاستفتاءات، س ۱۴۱۳؛ آیتالله سیستانی؛ Sistani.org، ریش تراش، س ۱ و ۳؛ آیتالله صافی، جامع الاحکام، ج ۲، س ۱۷۴۳؛ آیتالله بهجت، توضیحالمسائل، متفرقه، س ۴؛ آیتالله نوری، استفتاءات، ج ۱، س ۴۹۲ و ۴۹۳ و آیتالله فاضل، جامع المسائل، ج ۱، س ۹۵۷ و ۹۵۵.
آیات عظام تبریزی و مکارم: اگر چانه و اطراف آن (یک چهارم صورت) تراشیده نشود، به طوری که در وقت مواجهه صدق ریش کند، کفایت میکند. آیتالله مکارم، استفتاءات، ج ۲، س ۷۵۱ و آیتالله تبریزی، استفتاءات، س ۱۰۸۷.